Privatpersoner

FAQ/
Privatpersoner

Varför finns Food4Heroes?
Personalen inom vården arbetar extremt hårt efter Corona-utbrottet. Många jobbar långa arbetsdagar och skift för att sedan komma hem till familjelivet med städning, barnläggning och matlagning (av såväl middagar som matlådor till dagen efter). Hjälporganisationer såsom ex. Stadsmissionen drabbas hårt av sjukskrivningar samtidigt som de dagligen möter människor som tidigare tjänat ihop pengar på ex. burksamling och allmosor. Människor som nu står helt utan pengar eftersom gatorna tömts på medmänniskor.

Med Food4Heroes vill vi stötta våra hjältar inom vården och ge kraft åt hjälporganisationerna. Och vi vill göra det samtidigt som vi räddar delar av restaurangnäringen.

Efter Corona-utbrottet har även restaurangbranschen drabbats enormt hårt. Många har sett sina verksamheter som de byggt upp under flera år plötsligt stå helt utan kunder. Omsättningsminskningar hos flertalet aktörer har legat på så mycket som 95%. Det säger sig självt att det kommer bli oerhört många som hamnar under konkurshot eller måste säga upp all personal.

Restaurangerna som ni vant er vid att ha vid varje gathörn kan nu komma att raderas ut en efter en. Och väldigt många människor som haft det som arbete kommer snart stå arbetslösa.

Även du som privatperson kan med små, eller stora, gåvor se till att stötta våra vardagshjältar genom att anlita restauranger till att laga mat åt dem. På det sättet hjälper du åt två håll samtidigt!

Hur funkar det?
Vi får in ekonomiska bidrag från företag och privatpersoner som ska täcka våra grundkostnader för att leverera ut mat till vårdpersonal och behövande. Vi baserar allt på ett självkostnadspris om 100 kr/portion med höjd för personalomkostnader. Varje peng som kommer in går direkt till mat ut. Skulle det bli någon form av överskott går även det till nya portioner eller direkta bidrag till hjälpverksamheter.

Hur skänker jag pengar?
För belopp mellan 7.000 kr och 28.000 kr kan du .
För enstaka måltider – 100kr/styck kan du Swisha till 123-383 98 42. Märk betalningen med: Food4Heroes

Jag vet en vårdinstans eller hjälporganisation som ni borde leverera mat till – vem kan jag tipsa?
Vi tar tacksamt emot tips om alla hjälp vi kan ge.
Maila oss på food4heroes@creme.se

Jag har en utsatt eller sjuk person som också skulle gynnas stort av en leverans. Kan ni även leverera gratis mat hem till någon?
Vi önskar verkligen att vi hade möjlighet att leverera till alla som har en utmanande situation. Tyvärr har vi svårt att göra det just nu. I dagsläget går vi via hjälporganisationer. Vänligen ta kontakt med någon av dem för att få hjälp med detta.

Vilka städer är ni aktiva i?
För tillfället är vi enbart verksamma i Stockholm. Vi hoppas dock att kunna inspirera krögare i andra delar av Sverige att starta upp liknande initiativ.

Vilka krav finns på restaurangerna för att få vara med?
Det viktigaste för oss är att maten vi levererar ut till alla hjältar och behövande i samhället är att det är vällagad och bra mat. Vi ställer därför krav på att restaurangerna inte har några anmärkningar vid miljöinspektioner under de senaste 24 månaderna.

Kan jag inte bara ge pengar direkt till vården/hjälporganisationer?
Självklart! All hjälp är bra!
Vi hoppas dock att vi med Food4Heroes även ska kunna rädda en del av restaurangnäringen så att era favoritrestauranger finns kvar även efter Corona-krisen.